Et gulv med masser af muligheder

Parketgulve er en populær type gulvbelægning, der bruges i både private hjem og erhvervsbygninger. De kan med deres smukke detaljer tilføje elegance, varme og naturlig skønhed til ethvert rum. Nedenfor kan du læse mere om, hvad parketgulve er, hvad det koster at lægge et parketgulv og meget andet.

Hvad er parketgulve?

Parketgulve er kendetegnet ved, at overfladen på hver enkel planke består af mere end ét stykke træ, som det f.eks. gør på et plankegulv. Ofte vil hver planke bestå af enten 2 eller 3 træstave, hvorfor man også omtaler parketgulve som 2- eller 3-stavs parket.

Stavene, som planken består af, kan arrangeres på forskellige måder, så der dannes forskellige mønstre. Et af de klassiske mønstre, som er yderst populært nu til dags, er sildebensparket. Derudover kan gulvet lægges i et hollandsk mønster, mosaikmønster, stigemønster, engelsk mønster osv. Der er mange muligheder, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. På grund af de mange muligheder for forskellige mønstre i et parketgulv, vil et parketgulv ofte være mere levende end et plankegulv.


Hvad er forskellen på parket og plankegulv?

Som sagt består et parketgulv af planker, der har mere end ét stykke tre i planken. Et plankegulv er derimod et gulv, hvor hver enkel plank kun består af ét stykke træ. Et plankegulv vil oftest være mere roligt at se på end et parketgulv, da det ikke er mønstret, som et parketgulv er.

Hvad koster det at lægge parketgulv?

Det kan være meget forskelligt, hvad gulvlægning af parketgulv koster. Der er nemlig flere faktorer der spiller ind, når du skal beregne prisen på gulvlægning. Det er oplagt at kigge på følgende faktorer for bedre at kunne beregne en pris;

  1. Materiale
    Først og fremmest er det vigtigt at kigge på, hvilket materiale parketgulvet består af. Er det f.eks. et vinylgulv, et massivt trægulv eller et lamelopbygget trægulv?
  2. Gulvtype
    Udover materialer, bør du kigge på, hvilken gulvtype der skal lægges. Skal dit parketgulv lægges som svømmende/flydende gulv eller skal det fuldlimes?
  3. Træsort
    Du bør kigge på, hvilken træsort du vil bruge til dit parketgulv samt eventuel overfladebehandling på gulvet. Der er nemlig forskel på, hvad egetræsgulve og gulve lavet af ask koster.
  4. Eksisterende gulv
    Skal gulvlæggeren først fjerne et eksisterende gulv, for at dit parketgulv kan lægges? Så skal du også medregne denne omkostning i din endelige pris. Det er f.eks. enormt tidskrævende at skulle fjerne et gulv for derefter at lægge nyt i forhold til blot at lægge et nyt gulv.
  5. Gør det selv?
    En ting, du også bør overveje, er, om du selv vil lægge dit parketgulv, eller om du vil have en professionel til det. Lægger du det selv, kan du spare mange penge, da en professionel gulvlægger jo skal have løn for sit arbejde. Omvendt skal du være opmærksom på, at du ved selv at lægge gulvet betaler med din tid. Det kan være omfattende at lægge et gulv selv – især hvis det f.eks. er et parketgulv, som skal fuldlimes.
  6. Omfang
    Sidst men ikke mindst bør du overveje, hvor stor opgaven er. Er det f.eks. alle boligens rum, der skal have nyt gulv, vil prisen være væsentligt højere, end hvis du starter med ét rum f.eks. stuen. Dertil tager det ofte længere tid at lægge et parketgulv i forhold til at lægge et plankegulv. Det skyldes, at der er mange små træstave i spil når man lægger et parketgulv i forhold til et plankegulv, hvor der kun er enkelte planker.

Generelt kan omkostninger ved at lægge et parketgulv variere fra omkring 300-1000 kr. pr. m2, afhængig af de ovennævnte faktorer. Det er altid en god idé, hvis du henter tilbud fra forskellige leverandører, så du kan sammenligne priser. På den måde kan du finde den bedste løsning til dit budget og behov.

Hvor lang tid holder et parketgulv?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal vurdere, hvor lang tid et parketgulv holder. Du bør både kigge på overfladebehandling, rengøring, i hvilket rum gulvet lægges osv.

  1. Overfladebehandling
    Hvis gulvet er lakeret med en slidstærk lak, vil gulvet ofte holde længere, end hvis gulvet ikke er overfladebehandlet. Du bør undersøge, hvilken garanti der gives på lakken på det parketgulv, du ønsker at lægge. Der er nemlig forskel på, hvilken slags lak, gulvet er behandlet med.

Vidste du, at gulve fra canadiske Lauzon har 50 års garanti på lakken?
Det betyder ingen slidbaner og ingen hverdagsridser eller lignende.
Du får samtidig et gulv, som kan rense luften i dit hjem.
Læs mere om Lauzon gulvenes egenskaber her.

  1. Rengøring og daglig brug
    En korrekt rengøring af dit parketgulv med de rigtige rengøringsmidler er essentielt for at vedligeholde gulvet. Undersøg, hvordan du bedst behandler lige præcis det parketgulv, du har valgt og hvilke rengøringsmidler, der er bedst at bruge.
    Du kan også beskytte gulvet og dermed forlænge dets levetid ved; 1) at bruge filtdutter under dine møbler, 2) lægge tæpper på udsatte områder (f.eks. gangen), 3) undgå at gå i sko indendørs osv.
  2. Hvor skal parketgulvet lægges?
    Du bør også overveje, hvor parketgulves lægges. Lægger du f.eks. et parketgulv i køkkenet, er det vigtigt, at du er hurtig til at tørre spildte madvarer og væsker op, så det ikke trænger ned i gulvet. Lægger du parketgulv i gangen, skal du være opmærksom på, at man nemt kan komme til at trække sand og småsten med sig, som kan ridse gulvet. Stuen, soveværelset og andre værelser er oplagte steder at lægge et parketgulv. Her vil gulvet nemlig ikke lige så nemt blive udsat for vand, fugt og sand.

Generelt kan et parketgulv forventes at holde mellem 20 og 50 år. Dog afhænger gulvets levetid af ovennævnte faktorer.

Hvad er parketgulv lavet af?

Et parketgulv findes i mange forskellige træsorter herunder de mest populære eg og ask. Du kan dog sagtens finde parketgulve i andre træsorter f.eks. ahorn, valnød og bøg.

Det er vigtigt, at du overvejer, hvilken træsort du vil have dit parketgulv i. Der er nemlig forskel på træsorterne – både i forhold til pris pr. m2, hårdhed og udseende.

Er parketgulv massivt?

Du kan sagtens finde parketgulve, som er massive. Et massivt gulv består af et massivt stykke træ hele vejen igennem.

Parketgulve kan også være lamelopbyggede. Et lamelopbygget gulv vil være opbygget af flere lag, hvor det øverste lag består af den træsort, som gulvet er i f.eks. eg. De nederste lag er opbygget af lameller.

Kan man slibe parketgulv?

Ja, som udgangspunkt kan du godt slibe parketgulve. Der er dog flere ting, som du bør undersøge, inden du går i gang med slibningen.

Blandt andet bør du undersøge, hvordan gulvet er opbygget. Her skal du se efter, om gulvet er f.eks. massivt eller lamelopbygget. Et massivt trægulv vil som udgangspunkt kunne tåle at blive slebet flere gange. Ved et lamelopbygget gulv bør du kigge på, hvor tykt slidlaget på gulvet er. Dette lag bestemmer nemlig, hvor mange gange et lamelopbygget parketgulv kan tåle at blive slebet.

Du bør desuden overveje, om du vil slibe gulvet selv eller have professionelle til at udføre arbejdet. At slibe et gulv er oftest ikke bare lige til, hvorfor du altid bør undersøge, hvorvidt det kan betale sig at gøre selv.

Hvad er forskellen på parketgulv og laminatgulv?

Et parketgulv laves ofte i ”rigtigt” træ f.eks. eg eller ask. Laminatgulve er derimod lavet af flere lag, som er presset sammen.

Det inderste lag er typisk en stabil kerne, som f.eks. en HDF-plade. En HDF-plade er en plade, som består af fine træfibre, som er presset hårdt sammen med lim. Ovenpå kernen vil der oftest belægges laminat. Laminat er et hårdt og slidstærkt materiale og er lavet af mange forskellige slags papir og harpiks, som bliver presset sammen til en fast plade under høj varme. Her kan man lave mønstret på papiret, så det ligner ægte træ eller sten.

Til sidst vil der ovenpå på laget af laminat blive lagt en overfladebehandling, som skal beskytte gulvet mod ridser.

Hvorfor knirker mit parketgulv?

Der kan være mange grunde til, at dit parketgulv knirker. Det kan f.eks. være fra dengang, hvor gulvet blev lagt, eller det kan være ved forkert brug af gulvet. Når et trægulv knirker, skyldes det gnidninger – dvs. to overflader, der gnider mod hinanden.

Om de to overflader f.eks. er et bræt mod et andet bræt, et bræt mod et søm, eller et bræt mod væggen kan være svært at sige. Du bør derfor undersøge, hvor knirkelyden kommer fra, når du går på det område af gulvet, der knirker. På den måde kan du nemmere finde ud af, om problemet kan løses hurtigt, eller om det kræver en professionel gulvlægger.

En af grundende til, at dit parketgulv knirker, kan f.eks. være på grund af ubalance i fugtigheden. Hvis dine gulvbrædder var tørre, da de blev lagt, kan den nuværende fugt i din bolig få brædderne til at udvide sig efterfølgende. Når de udvider sig, kan de komme til at gå på hinanden og dermed skabe knirkelydene. Omvendt kan gulvbrædderne også have været for fugtige, da de blev lagt. Når de tørrer, vil de krympe, og der opstår sprækker. Dette kan også give knirkelyde.

En anden grund kan være, at underlaget ikke støtter godt nok. Hvis gulvet ikke er opklodset godt nok, eller der er for langt mellem strøer, kan gulvet også komme til at knirke, idet det vil ”gynge”.

Skal du have nyt gulv?

Lad os guide dig til dit drømmegulv.

Hos Trægulvsspecialisten har vi mange forskellige gulve i form af både plank og sildeben, overfladebehandlinger, udseende og design. Du kan derfor være sikker på, at vi har et gulv, der passer til dine behov og ønsker.

Vores fokus er dig, hvorfor vi aldrig går på kompromis med vores service. Vi ønsker blot, at dine behov og ønsker bliver opfyldt.

Vi er lagerførende og kan derfor tilbyde dag-til-dag-levering. Du skal derfor aldrig vente længe på, at få dit nye gulv med hjem.
Samtidig tilbyder vi montering af højt specialiserede tømrere, der har mange års erfaring med gulvlægning.

Kom ned i vores showroom i Glostrup og se vores udvalg af flotte og bæredygtige gulve, og lad os samtidig få en snak om din situation. Når du booker tid i showroom, sætter vi tid af kun til dig. Vi rådgiver dig gennem hele processen, så du kan føle dig tryg hele vejen.

showroom

Hvorfor du skal vælge et Lauzon gulv

Der er mange grunde til, at et Lauzon gulv kan være det bedste gulv for dig. Nedenfor giver vi en liste over, hvorfor du skal vælge et Lauzon gulv.

Vælg et Lauzon gulv hvis du:

  • Vil have et stort set vedligeholdelsesfrit gulv,
  • Vil have et gulv, hvor du ikke skal bekymre dig om gangbaner og hverdagsridser,
  • Vil have et gulv, der kan forbedre indeklimaet,
  • Har astma eller allergi, da du får et gulv, der gør luften i dit hjem op til 85 % renere,
  • Vil have et bæredygtigt gulv, der er produceret med omtanke for miljøet,
  • Vil have et gulv, der er udviklet til gulvvarme,
  • Vil have et gulv, der holder i mange år – Lauzon giver 50 års garanti på lakken

Der findes selvfølgelig flere grunde til, at du skal vælge et Lauzon gulv udover ovenstående punkter, men her får du blot et kort overblik. Lauzon findes i både sildeben og plank og i flere forskellige nuancer, træsorter, størrelser mv.

Hvorfor du skal vælge et gulv fra Trægulvsspecialisten (H2)

Lauzon gulvene beskrevet ovenfor indeholder en masse teknologi, hvilket betyder, at prisen er sat derefter. Ofte vil Lauzon gulvene være i den dyrere ende af prisskalaen – du får til gengæld et gulv, der holder i mange år.

Der er omvendt også mange gode grunde til at vælge et gulv fra Trægulvsspecialistens egen gulvserie. Nedenfor giver vi dig en liste over, hvorfor du skal vælge et gulv fra Trægulvsspecialisten.

Vælg et gulv fra Trægulvsspecialisten hvis du:

  • Vil have et bæredygtigt gulv, der er produceret med omtanke for miljøet,
  • Vil have et gulv til en suveræn pris, som alle kan være med på uden at gå på kompromis med kvaliteten,
  • Vil have et gulv, der er udviklet til gulvvarme,
  • Vil have et gulv, der holder i mange år – Trægulvsspecialisten giver 30 års garanti på gulvet,
  • Vil have et gulv, der stort set er vedligeholdelsesfrit

Trægulvsspecialistens egen gulvserie findes i både plank og sildeben og kommer i flere forskellige nuancer, størrelser og træsorter.